V dejisku MS sa topí sneh, Slováci skloňujú vrtochy strelnice

01.02.2013 Banská Bystrica

Banská Bystrica 1. februára (TASR) - V dejisku majstrovstiev sveta v biatlone (7.-17. februára) sa topí sneh, organizátori v Novom Měste na Morave zachraňujú trate i samostný štadión všemožným spôsobom, dokonca aj za pomoci drevnej štiepky.

Slovenské tromfy však vyžarujú zo seba úsmevy a optimizmus kvitne. Tri dni pred odchodom na Moravu si bez problémov osvojovali dominantný cieľ - vrátiť sa triumfálne, s jedným vzácnym kovom.

Za medailou na MS však nemieri každý. Väčšinu z biatlonistov momentálne zamestnávajú iné starosti, vôbec sa na MS nominovať. Kým medzi ženami je pozícia Kuzminovej, Gerekovej, Chrapánovej jasná, medzi mužmi jedine Kazár úplne presvedčil trénera reprezentácie Manfreda Geyera. V sobotu sa pobeží v rámci Stredoeurópskeho pohára v Osrblí šprint a po ňom s definitívnou platnosťou pribudnú ďalšie mená.

Šedosť, blato, drevná štiepka

Nové Město na Morave zápasí s plusovými teplotami a dažďom a vo Vysočine Aréne sa navrstvilo namiesto snehu blato. Technický sneh síce na tratiach vydržal nápor spojený s vrtochom počasia, no štadión stratil belosť a nadobudol šedosť. Veľa vyriešila drevná štiepka, tentoraz poslúžila nie na kúrenie, ale na kozmetické úpravy, 30 nákladných naplno naložených áut vysypalo štiepku dovnútra štadióna tak, aby na stredajšom slávnostnom otvorení šampionátu 'mejkap' vydržal.

O tratiach na MS sa dosť polemizovalo, aj slovenskí biatlonisti ich považujú za členité a ťažké. Viac obáv vzbudzuje strelnica, veterná, a tým aj zradná. Po postavení mobilnej tribúny sa vytvorila ďalšia zábrana, no obavy z veterných náporov sa nezmenšili.

"Väčšinou na strelnici pri našich pobytoch nepríjemne fúkalo, svoje sme si však odtrénovali a skúsenosti pribudli," povedala olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová. "Som vyššia, ťažšia, najradšej mám tvrdý podklad na beh, dúfam, že počasie sa zmení a poriadne primrzne.

" So strelnicou sa treba vyrovnať," dodal Matej Kazár. "Vyskúšali sme si ju, treba ju rešpektovať."

Počas sezóny sa v seriáli Svetového pohára vyprofilovali jednotky v tímoch slovenskej reprezentácie, Anastasia Kuzminová a Matej Kazár. Po stopách Kuzminovej sa vydala Jana Gereková, v top desiatke sa umiestila rovnako trikrát a aj keď na rozdiel od Kuzminovej jej v portfóliu medailové umiestenie chýba, v hodnotení šprintu nazbierala dokonca vo Svetovom pohári viac bodov, presne o desať. "Doliečila som si prechladnutie a v talianskom stredisku Ridnaun som záverečné sústredenie veľmi dobre odtiahla, strelecky a bežecky."

Anastasia Kuzminová taktiež na prahu nového roka a počas Vianoc odháňala od seba bacily. Jej tím sa naštartoval na MS počas sústredenia v talianskej Anterselve. "Komplexné tréningy som stopercentne zvládla, zišlo sa nás viacero reprezentácii inšpirácii sa naskytlo dostatok. Viem, že túto sezónu som si zapisovala rôzne výsledky, pre mňa však bolo podstatné víťazstvo v 6. kole Svetového pohára v Anterselve v šprinte, zrodilo sa v poslednom 'sveťáku' pred MS v akurátnom čase."

Jedenásť disciplín


Na MS budú mať slovenskí biatlonisti 11 možností, v každej jednej disciplíne s primeranou možnosťou vyniknúť. Žiadnu neuprednostňujú, žiadnu neodsudzujú, aj keď drobnosťami sa v ambíciách odlišujú. Kým napríklad Kuzminová si v podstate celoplošne trúfa, vo vyjadreniach iných sa objavila aj špecializácia. "Uprednostňujem šprint, stíhačku a mass, v obľúbenosti ich zaraďujem najvyššie, no ak ma naplní dobrá nálada, tak aj na vytrvalostnej pätnástke si trúfam," povedala Anastasia Kuzminová.

Matej Kazár vyhlasuje o čosi skromnejšie: "Dobre sa mi v sezóne behali šprinty, podstatná však bude v tom-ktorom dni aktuálna forma."

Jane Gerekovej zasa najviac adrenalínu vyplavujú štafety. "Asi preto, že prispievam na kolektívne dielo a v tíme sa najkrajšie raduje."

Prezident zväzu Ján Hyža by v doterajšej sezóne určite privítal viacero výraznejších úspechov, na prahu MS sa však všetko gumuje. Tvrdí jedno: "Svetový šampionát, tak ako olympiádu, považujem za špecifický, úplne iný ako Svetový pohár, ťažko robiť prognózy, treba pochopiť aj určitú lotériu a zaslúžiť si šťastie. V Novom Měste na Morave sa bude bojovať aj o účasť na ZOH a v Soči by sme sa chceli predstaviť v kompletne zaplnenej zostave."
 

Vyberte región